SLIK ER DE...

 

STØRRELSE

Dagens standard sier at voksne hannhunder skal være 63,5cm/38,5kg og tilsvarende for voksne tisper skal være 58,5cm/34kg, men det tillates endel spredning i størrelsen hos rasen og det er i dag ganske vanlig med hannhunder som veier 45-50kg og tisper som veier 35-40kg. Tilsvarende er det hanner som veier 28-35kg, og tisper som veier 25-30 kg. Alle disse er innenfor dagens standard og det er også hunder som er enda større eller mindre.

Når rasens første standard ble etablert i USA i 1935 la man stor vekt på rasens bruksegenskaper slik man hadde erfart at de fungerte som arbeidshunder i arktiske strøk. I den første standarden ble gjennomsnittsstørrelsen satt til 56cm-63,5cm/29,5kg-38,5kg for hannhunder og 51cm-58,5cm/22,5kg-32kg for tisper, altså noe mindre enn dagens standard. Dagens større standard ble til i 1960 etter press fra mer utstillingsorienterte malamute-eiere som synes større hunder så flottere ut.

~€~


ALASKAN MALAMUTE og MENNESKER

En typisk Alaskan Malamute vil være like glad i fremmede som i kjente, og de er spesielt glade i barn - malamuter og barn er noe helt spesielt. Malamuter er altså elendige vakthunder.

~€~


INTENSITET OG GEMYTT

Som valp kan en malamute være meget aktiv, men som voksen er de behagelige og litt laid-back og stresser ikke - vel og merke dersom de får bruke seg nok fysisk og får nok kontakt og stimuli. En malamute som får sin daglige trim og kontakt er meget behagelig å leve sammen med. Det er sjelden å finne nervøse hunder i rasen - det typiske er at de er selvsikre.

~€~


FLOKKINSTINKT

Har man en annen rase så vil to hunder kreve dobbelt så mye oppmerksomhet av eieren som en. Men slik er det ikke med en Alaskan Malamute. Har man to Alaskan Malamute(helst av motsatt kjønn eller kanskje i familie med hverandre) så vil de ha stor glede av hverandres selskap. Har de plass så vil de leke og løpe sammen og boltre seg og være mindre opptatt av eieren og  familiemedlemmene.

~€~


MATLYST!

De er gjerne alltid sultne så her må man holde igjen! Dette er en egenskap som utviklet seg i polare strøk der bare de som var flinkest til å sikre seg mat overlevde. 

~€~

 
ALASKAN MALAMUTE og ANDRE HUNDER

En malamute har et velutviklet flokkinstinkt og er derfor meget bevisst på sin rang i forhold til andre hunder av samme kjønn - og dette gjelder altså tisper like mye som hannhunder.  Når de som voksne dyr møter andre hunder av samme kjønn vil de gjerne finne ut om den andre hunden står over eller under dem selv på rangstigen. Alt etter individet kan det gå fredelig for seg, eller det kan utvikle seg til slossing. Dette er også vanlig i mange andre raser.

~€~ 


LYDIGHET

Malamuter er meget selvstendige hunder. Noen mener at en hund som ikke alltid kommer når man roper på den er en uintelligent hund som ikke klarer å lære hva kommandoen betyr. En malamute kan lære minst like fort som de mest intelligente hunder fra andre raser, men det er slett ikke sikkert at den vil adlyde. En malamute vurderer gjerne i hvert tilfelle hva som er mest spennende - å adlyde deg eller å ganske enkelt følge f.eks. en interessant lukt. Og er den først borte så kan det ta en god stund før den savner deg. Det finnes malamuter som når langt i lydighetsringen, men generelt vil jeg si at de som ønsker å nå langt innen lydighet bør heller vurdere en annen rase.

~€~


LØS PÅ TUR

Malamuten har ofte sterkt jaktinstinkt. I tillegg må man huske  at de har masse muskler og at de kan ta turer på egen hånd. Noen malamuter går an å ha løs på tur og de holder seg i nærheten, andre kan man aldri ha løs. Her er store individuelle forskjeller.  Med andre ord - dette er en rase for den ansvarlige hundeeier.

~€~


KAN BARNA GÅ TUR MED DEN?

Malamuten er en fysisk meget sterk hund, og den er også gjerne en mentalt sterk hund som vet hva den vil. Den som skal gå tur med en malamute i bånd bør derfor være sterk nok fysisk til å holde den igjen  hvis den f.eks. oppdager  en katt den vil løpe etter, og være bestemt nok til å få viljen sin når det er nødvendig. 

~€~


DE RIKTIGE EIERNE...

Etter min mening er Malamuten rasen for aktive, hundekjære, helårs friluftsmennesker som også ønsker seg en behagelig og omgjengelig familiehund. 


 ~€~
~€~ ~€~

Tilbake til Kennel Inupiat